Selecteer een pagina

Bedenktijd wanneer wel en wanneer niet?

Ik kreeg onder een van mijn post over ‘juridisch geregel’ een vraag:

‘Hoe zit het als iemand heeft betaald en toegang heeft gekregen tot een online cursus en daarna zich bedenkt?’

Er is niet een zwart-wit antwoord. Ik zal het verschil uitleggen tussen verkopen aan consumenten en ondernemers en hun rechten en plichten. Maar ook enkele strategieën om jezelf niet in de vingers te snijden.

Consumenten

Een consument is iemand die op persoonlijke titel iets koopt. Het kan dus wel een ondernemer zijn, maar het is geen zakelijke uitgave. 

Als je diensten (of producten) levert aan consumenten dan hebben die een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

Hierop zijn er wel een aantal uitzonderingen, ik noem er een paar om je een idee te geven:

  • Als je een gepersonaliseerd product verkoopt, zoals een tas met initialen;
  • Als je iets op maat laat maken, zoals een maatpak;
  • Als je iets persoonlijks zoals foto’s van jezelf besteld.

Dit soort dingen lijken vrij logisch, want je kan deze zaken niet aan een ander verkopen. Hiermee beschermt de wet ook het bedrijf, anders zou er onnodig verlies geleden worden.

Maar ook bij aankopen via marktplaats van een particulier geldt er geen bedenktijd. Net zoals aankopen op de markt. Hierover kan ik ook lang doorgaan, maar het internet staat er vol mee.

Nu wat voor jou als ondernemer handig is om te weten.

Online cursus

De wettelijke bedenktijd geldt dus ook voor jouw online cursus bijvoorbeeld. Zelfs als iemand al heeft betaald én volledige toegang heeft gekregen. Hier kan je slim mee omgaan, verderop hierover mijn advies.

Ondernemers

Lever je diensten B2B dan is het een ander verhaal. Ondernemers genieten niet dezelfde bescherming als bij een consumentenaankoop. Zij doen namelijk een zakelijke uitgave en van hen wordt verwacht dat zij dit weloverwogen hebben.

Ondernemers genieten dus geen wettelijke bedenktijd (herroepingsrecht) als zij een zakelijke uitgave doen.

Bescherm jezelf als ondernemer

De vraag waarmee ik begon gaat meer over het (gevoel van) verliezen van je kennis of bij het herroepingsrecht alsof je gratis een dienst geleverd hebt. 

Als je een online cursus maakt, is mijn advies sowieso om geen ellenlange lessen of video’s op te nemen. Deel je cursus op in delen.

Wanneer je je cursus hebt opgedeeld kan je verschillende strategieën toepassen om te voorkomen dat iemand toegang heeft tot de gehele cursus en vervolgens zich beroept op zijn of haar herroepingsrecht.

Er zijn vast nog meerdere mogelijkheden, maar ik noem hier twee. 

  1. Biedt een proefles geheel gratis aan, zo voorkom je dat iemand instapt en zich bedenkt. Maar ook hier wordt er geen aankoop gedaan, dus iemand kan zich alsnog bedenken later.
  2. Geef een maand bedenktijd bijvoorbeeld. Zeker als je een cursus hebt die langer duurt dan een aantal maanden. Je kan dan ervoor kiezen om je cursus in dripvorm vrij te geven. Dit betekend dat er elke periode een nieuw deel vrijkomt. Zo krijgt iemand nooit toegang tot de gehele cursus en voel jij je niet beroofd.

Algemene voorwaarden

Neem je spelregels op in je algemene voorwaarden, zodat de koper is geïnformeerd.

Zeker bij consumentenkoop is dit belangrijk. Als jij de koper niet informeert over het herroepingsrecht van 14 dagen kan deze verlengt worden tot 1 jaar na aankoop.

Om deze reden is het ook belangrijk om geen algemene voorwaarden van een ander klakkeloos over te nemen. En de standaard templates voor algemene voorwaarden beschermen je grotendeels, maar niet bij de belangrijke details die op jouw onderneming van toepassing zijn.

Meer van dit soort kennis en informatie? Mail je vragen naar hello@mindyourmoneybusiness.com en/of laat je email achter voor de aparte ‘money tips’ mailinglist.

Wist je dat juridisch geregel een onderdeel is van mijn programma MBOS? Lees HIER meer erover.